Allmänt

Internationella dagen för lärare

Alla dessa dagar alltså. Godmorgon förresten. Hur mår ni? Tänkte börja dagen med att göra Madeleines bloggutmaning. Idag ska vi berätta om en lärare. Vilken ansvar just lärare har, de kan ju förstöra en framtid för ett litet barn om det vill sig illa, likaväl som en bra lärare kan förändra ett barn eller ungdoms förutsättningar till det bättre.

Tänkte berätta två historier för er, båda positiva. För visst ska vi fokusera på det som har varit bra? Vill ni höra?

Ska vi börja med min äldsta dotter? Efter nian valde hon en linje på gymnasiet som inte passade henne. Tyvärr var det försent att byta linje men istället för att bara sitta hemma hoppade hon på ett program på IV. Några dagar i skolan, några ute på praktik. Nu kanske jag har lite fördomar, men de som går på ett IV program är ofta väldigt skoltrötta, eller har så svårt för något ämne så dom tröttnar. Min dotter ville ta vara på det där halvåret och fick en otroligt bra och engagerad lärare i matten. Som ända elev i perioder fick hon så mycket stöd och från att ha haft väldigt svårt för ämnet blev det hennes starka sida. Idag är hon ingenjör.

Jag har inte gått i skolan på 25 år då jag läste till undersköterska på komvux. Vi var ett härligt gäng, och några pratar jag med fortfarande. Det blir på ett litet annat sätt då man läser som vuxen, men respekten för lärarna fanns ju kvar. Vi hade en som vi alla tyckte var lite sträng, men bra. Slutade, och hade ingen kontakt med någon förrän flera år senare då jag fick i uppdrag att vara yrkesambassadör. Hade mycket kontakt med just henne och visst blir det en annan relation då man är mer kollegor än lärare/elev. Nu är hon pensionär, men träffade henne för ett år sen på Mamma Mia the party.

Något som blev lite roligare är att två av mina barn har haft henne också, en på gymnasiet och en på komvux,

Har ni någon lärare som ni kommer ihåg lite mer?

Kramar Madde

11 reaktioner till “Internationella dagen för lärare”

 1. Vilka bra historier som du har om lärare. Det som jag minns är att jag hade en lärare som gav hela mattelektionen åt att försöka få mig att förstå matte. Hur hon än försökte förklara så förstörd jag inte, jag såg att hon blev mer och mer frustrerad men fortfarande trevlig i tonen. Jag förstår fortfarande inte matte 😅

  Gilla

 2. Rätt lärare är värda sin vikt i guld! Jag minns väldigt många av mina lärare, min första lärare Inga-Lisa Lindvall fantastisk pedagog. Min lärare i tvåan (alltså årskurs två) Hanna hon var sträng men bra jag tänker på henne varje gång jag färglägger något för hon var supernoga med hur man gjorde det., Sen när jag gick Komvux hade jag också många bra lärare, tyvärr även några mindre bra lärare. Minns min mattelärare som lyfte mig inom matte. Jag har alltid gillat matte men Magnus han pushade mig verkligen till att jag skulle klara allt.
  Jag minns också min fransklärare på högstadiet, henne har jag inget positivt alls att säga om. Min far var på ett kvartssamtal med henne, sen sa min far åt mig att om jag ville byta ämne så skulle han fixa med det direkt. Det var inget som mina föräldrar brukade säga, de brukade alltid lyssna på läraren och säga åt mig att jag måste step up och göra jobbet. Så därför talar jag bara lite lite franska, jag kan typ fråga vad klockan är, säga vad jag heter och vad jag jobbar med. Men om någon svarar fattar jag noll. hahaha

  Gilla

 3. jag gick på iv ett år eftersom det gymnasiet jag ville komma in på var extremt populärt och det var svårt att få en plats, så då fick man en plats på iv medans man väntade ett år på att söka igen, jag praktiserade hela året och fick massor av erfarenhet från arbetslivet, men har ingen särskild lärare alla var lite allmäna..

  Gilla

 4. Det är som du säger. En lärare är sån som man ogillar eller gillar.

  Jag hade en lärare på gymnasiet som var helt underbar. Ställde upp även på fritiden gjorde hon en gång. Henne minns jag än idag.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

  Gilla

 5. Jag visste inte att det fanns en internationell dag för lärare. Det är så rätt. Har haft vissa lärare som jag tyckt om och som gjort lite mer än vad de behövde men som gjort att jag. fixade ett ämne jag hade svårt med.

  Gilla

 6. Jag hade 2 favoriter som lärare en speciell lärare som tog hand om vissa som inte klarade vara i stort klass och plus i slottsbergsgymnasiet ena hade jag kontakt i telefon men sen dog hon i cancer och jag grät och sen en var skånsk och var väldigt go och snäll lärare

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s