Allmänt

Vad vet jag om tromboser?

Godmorgon alla. Har ni hunnit vakna ännu? Eller kanske ni har om ni går in och läser här. Vaknade tidigt och sitter nu och kikar in hos er en stund.

Händer inte så mycket här så tur jag hoppade på Madeleines bloggutmaning. Det har varit lite tunga ämnen, så mycket politikprat här i bloggen ett tag. Triggas ju av orättvisor, och okunskap.

Från ett tufft ämne till ett annat. Tromboser eller blodproppar som fler kanske känner igen. Det är tydligen världstrombosdagen idag, och då ska passa på att fråga er om vad ni vet om tromboser?

Ska jag vara ärlig är jag rätt okunnig om det. Vet att jag är undersköterska, men jobbar ju mer med omsorg är ren vård. Man lär ju sig av det man behöver just där och då tänker jag.

Vad är en blodpropp då? Det beror på att blodet levrar sig och kan fastna i t.ex benen. oftast är det ofarligt och den ger sig själv. Ibland kan den fastna ordentligt och det täppa till ett blodkärl men lite mer allvarliga konsekvenser.

Lossar den och följer med i blodomloppet kan den fastna te,x lungorna (lungemboli) hjärtat (hjärtinfarkt) eller i hjärnan (stroke) Genast blir det allvarligare.

Lite kan man förhindra själv. Sluta röka, vara normalviktig, och att röra på sig. Vid längre resor t.ex så är det en bra idé att bära stödstrumpor.

Behandling finns i form av läkemedel både i tablettform eller sprutor. Ibland i förebyggande syfte vid större operationer t.ex. Även stödstrumpor är bra att använda.

I morgon ska vi prata om en tår i ögat…. Ja hur ska det tolkas?

Kramar Madde

2 reaktioner till “Vad vet jag om tromboser?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s