Allmänt

Varje självmord är ett för mycket

Två år sen idag.

För två år sen fick jag ett mardrömssamtal. Dottern ringer och säger att hennes ex, och far till hennes barn har hittats kall. För en gång skull hade jag glömt att stänga av ljudet på mobilen. Satt på APT och till sist säger chefen att det måste vara något viktigt. Du får svara. Gick undan och har en helt hysterisk dotter i andra ändan. Förstår nog inte allt, men ropar på min chef som kommer. Det fanns ingen diskussion. Jag skulle bara åka.

Ja ni som följt mig ett tag vet att det tog ju inte slut där. Under ett års tid hände så mycket och jag hann inte hämta mig mellan varje gång. Fortsätter jobba på det, men då man fastnat behöver man hjälp och den hjälpen är obefintlig. Drick en kopp kaffe, Banta du är fet, eller du är väl inte den enda. Till det, gå ner i arbetstid du måste prioritera osv. Pinsamt av vården.

Inte en till

Det kanske är högt uppställda mål, men kan vi förhindra ett enda självmord så har vi lyckats så mycket. Till det behövs kunskap och även en attitydsförändring.

Jag väljer därför att stötta suicide zero och deras arbete att jobba förebyggande. Det handlar om att föreläsa, undervisa men framförallt våga prata om det.

När jag läste till undersköterska på komvux 97 gjorde vi ett arbete om just självmord. Det som slog mig var alla fördomar som fanns, och det även inom vården. Vi såg även hur lite kunskap det faktiskt fanns. Visst har vi kommit längre på de där 25 åren, men vi har fortfarande lång väg att gå,

Därför startade jag en insamling via suicide zero och varenda krona är så viktig. Jag har full förståelse för att många har det tufft ekonomiskt just nu men om många swishar en tia så blir det mycket.

Inget barn ska behöva förlora en förälder på grund av ett självmord.

Här hittar ni till min insamling och jag kommer vara evigt tacksam för vartenda öre som kommer till det här viktiga ändamålet.

Kramar Madde

16 reaktioner till “Varje självmord är ett för mycket”

 1. Detta är så viktigt att prata om och måste lyftas upp mer än det gör. Jag tror också att det är viktigt att prata om människorna runt personen som tar sitt liv. Det är så många som blir drabbade när det händer och så många som berörs både mycket och lite. De nära förstås, men även arbetskamrater mfl.

  Gilla

  1. Tack snällaste finaste. Allt det här måste man prata om. Inom loppet av ett halvår hade vi tre stycken i vår närhet som valde den vägen. Innan har jag ”bara” haft två.

   Gilla

 2. Vilket fint initiativ av dig ❤
  Det är helt obegripligt och går inte ens att försöka förstå att någon mår så dåligt att det är enda utvägen man ser…. Har en släkting som också valde den vägen och såg till att det var hans mamma som hittade honom… Vilken mardröm!

  Gilla

  1. I det här fallet var det också mamman som hittade. När hon står där och väntar på ambulans ( hans kollegor) ringer hon min dotter… Sen får jag samtalet direkt efteråt. Har ingen tidsuppfattning där, men en stund senare ringer hans syster och bekräftar det. Sådan mardröm

   Gilla

 3. Så bra inlägg. Som du skriver är ett självmord ett för mycket. Jag själv har mist flera vänner i självmord och ibland är den psykiatriska våden ett skämt. Har hört flera poliser som sagt i tidningar att de kan hämta samma person flera gånger på en vecka då de blir utskrivna trotts självmordstankar. Jag själv har upplevt att jag fått bättre vård nu när jag mår mycket bättre.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s