Allmänt

Äggosten är klar

Äggosten är klar

Det här är verkligen ingenting jag är uppväxt med, men oj vad jag tycker om det. Det har blivit ett måste på våra julbord och under flera år vågade jag mig inte på att tillaga den själv. Fick alltid höra att det var så svårt och att jag absolut inte klarade av det. Allt för att trycka ner mig.

Tyvärr har det följt mig i alla år, men för några år sen struntade jag i det och gjorde en ändå. Kan ju säga att det var inte sista gången.

Recept.

9 ägg,

3 liter röd mjölk

5 dl gräddfil

Blanda äggen och gräddfilen

Häll i mjölken i en stor kastrull och låt det koka upp. Blanda i ägg/gräddfilen och låt det sjuda. Det ska sjuda rätt kraftigt. Rör om för att det inte ska bränna i botten något som mjölk gärna gör.

När det börjar skära sig tar man bort kastrullen från plattan och låter det stå ett par minuter ( max 5 kanske)

Använd en hålslev för att ta upp ostmassan och lägg gärna i en äggostform. Har man inte det funkar en lite större sil utmärkt,

Vi äter den enbart som efterrätt, och då varvar man med socker, men det går även att äta som förrätt tillsammans med sill och då utesluter man sockret.

Servera med björnbärssylt eller drottningsylt. Man kan även ha färska bär och lite grädde om man tycker bättre om det.

Bohuslänsk nationalrätt

Äter man ostkaka i småland så är det äggost som gäller i bohuslän. Ostkaka gräddas i ugn något som äggosten inte görs utan värms på platta till den skär sig. Ostkaka äts gärna varm medan äggost äts kall.

Finns hur många olika recept som helst på just äggost. Gemensamt är att det ska vara ägg och mjölk och något som gör att det skär sig. Jag har bara gjort med gräddfil/filmjölk medans en del gör det med ättika.

Som jag skrev tidigare så är inte detta tradition i min familj utan lärde mig äta det som vuxen. Nu har det blivit ett måste och här äts det på jul och påsk. Däremot är inte min man så förtjust i det, och bjöd även svärföräldrarna på det som nog inte tyckte så mycket om det heller.

Kramar Madde

2 reaktioner till “Äggosten är klar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s