Allmänt

Vikthets

Detta jagande

Godmorgon. Då jag vaknade scrollade jag runt och läste en artikel om just kroppshetsen och hur vården i vissa fall jagar överviktiga. Det var precis det jag råkade ut för sist jag var hos läkaren. Sökte för tröttheten ( ja under ett års tid har jag sökt för det och grundorsaken är att jag fastnat i en sorgeprocess jag inte kan ta mig ur på egen hand)

Han lyssnade väl, men genast kom min övervikt upp, och i journalen står det Diagnos fetma. Ändå står jag och säger att jag är galet trött, överäter snabba kolhydrater för att orka vara vaken på jobbet och kunna köra bil till jobbet. Är så trött då jag kommer hem så jag orkar inte träna utan lägger mig och sover för att orka jobba dagen därpå. Klart som fan att jag blir fet. Klart som fan att blodtrycket går bananas, Behövs knappast en läkarutbildning för att se det.

Ett holistisk förhållningssätt.

Vården idag är så duktiga på att bota symptomen men går så sällan på grundorsaken, Typ. Du har brutit ett ben, Här har du ett par ipren och ett par kryckor. Det talas sällan om orsak och verkan. Mitt exempel är så tydligt. Diagnos högt blodtryck och fetma. Vi löser det genom mer piller så du kan fortsätta som vanligt. Hela jag bara skriker NEJ.

Till det, skicka mig på KBT, och då jag säger att det inte fungerar på mig blir dom så kränkta och tror inte att jag vill medverka, Vet att det har hjälp många och jag är uppriktigt glad för deras skull. Tyvärr fungerar inte en kopp kaffe och att ändra tanken för mig. Då jag frågar om det så heter det att jag dricker kaffet fel!!! Frågar hur jag ska dricka kaffet för att det ska fungera och det kan dom inte svara på utan blir provocerade bara, Frågar också HUR jag ska vända tanken att någon mår så dåligt att dom väljer att bli en ängel till något positivt? Ska jag jubla över att mitt barnbarn är miljonär vid 18? Kan nog lova er att hon mycket hellre vill ha sin pappa istället.

Alla är inte stöpta i samma form.

och alla kan inte bli hjälpta av samma metoder. För många år sen gick jag på en stresshanteringskurs via jobbet. 12 veckor 4 timmar åt gången. Lugn miljö, yoga, meditation, varma bad och massage. Ja ni läste rätt,. Jobbet betalade kursen och försäkringskassan min inkomstförlust De 12 veckorna gjorde underverk och plockar fram de verktygen vid flera tillfällen. Hjälper fortfarande. Det är nog tack vare det jag slapp bli inlagd.

Finns så mycket forskning på att fysisk aktivitet hjälper betydligt mer än lyckopiller. Ändå är vården så dåliga på att ta vara på det. Visst att du kan få recept på det, men det är mer symboliskt än något annat. Visst att du kan få gå till en fysioterapeut, men jobbar du samtidigt så är det svårt att få till. Ofta är dom lite för snälla.

Jag hade en lösning

men tyvärr nappade inte vården på det. Genast så kom kommentarer att en PT inte är bra, att man inte får träna för mycket, att det är på ett gym och inte på rehab. Allt med detta var så dåligt. Jag bekostade det själv, varför inte hjälpa till med en sjukskrivning för att jag skulle få komma igång? Gymmet jag går på är inget vanligt gym utan något mer. Har ju skrivit det tidigare. Visst att många har fördomar om personliga tränare, men jag har fått en helt annan bild. De allra flesta är inte ytliga utan vill få oss att må bättre med hjälp av träningen. Kanske ännu mer om dom jobbar där jag är nu. Inga biffar går dit, och tror de allra flesta gör detta för hälsan och inte utseendet skull.

Resultatet

Får man till de bitarna med att bli trött fysisk, få coaching där inte syftet är att äta fet mat, baka en kaka eller dricka kaffe så tror jag att vikten kommer bli bättre och faller de bitarna på plats så kommer blodtrycket bli bättre också.

Många kanske tror att jag är väldigt emot mediciner med mera. Det är jag inte. i vissa fall behövs det, och det kan vara skillnaden på liv och död. Jag skulle aldrig se ner på någon som behöver det, eller baktala på något sätt. Vill absolut inte förminska det genom mitt ordval ”lyckopiller” Är väl medveten om att allt inte bara löser sig då man äter det. Förstår om det kan låta på det sättet.

Det jag vänder mig emot är så fort det är något så skrivs det bara ut just den typen av mediciner. Det utan kontroll, utan uppföljning, Utan krav på motprestation, utan att andra alternativ ges. Rapport på rapport visar samma sak, och oron är stor. Varför har det blivit på det sättet? Då det finns forskning som visar något helt annat, Fysisk aktivitet är bevisat det bästa för vårt mående både fysiskt och psykiskt. Ibland kanske vi behöver en knuff, till och med en rejäl spark där bak för att komma igång. Speciellt då livet är tufft. Varför inte börja där?

Kramar Madde

10 reaktioner till “Vikthets”

 1. Alltså all detta snack om vikt hela tiden. en sak får vi inte glömma att det handlar om att vara i en sund, frisk kropp där vi mår bra. Sedan om man är en 36:a eller 42:a är egentligen ointressant.

  Gilla

 2. Du har rätt i att många i vården tror att allt blir löst med recept på olika mediciner och gå ner i vikt är det bästa. Jag tror som du att när man tränar och rör på sig så mår man bättre. Vad bra att du har hittat ett gym där fokuset är på att må bra

  Gilla

 3. Det är så förbannat illa att vikten är det första som kommenteras när en söker hjälp. Att inte gå till botten med verkligen problematiken är så illa. Här har jag faktiskt blivit helt annat bemött än i Sverige. Ingen kommentar om vikten. Ingen reaktion när jag vägrade väga mig. Så tacksam. Hoppas nu då får bukt med din trötthet, att din egen väg hjälper dig.

  Gilla

 4. Det är ledsamt då de säger så och även sätter diagnosen fetma, är väl isfl bättre att de ger dig tips och förfrågan om att få samtal med dietist om hon kan ha klara och tydliga råd att ge. Att sätta det som orsak känns ju mer som slarv och förutfattade meningar.

  Gilla

  1. Jag fick hälsosamtal som bara var pinsamt. För mig handlar det inte om att jag inte vet vad jag ska äta utan mer hur jag ska få till det. Försökte förklara att jag vräker i mig socker för att hålla mig vaken, sen orkar jag inte laga mat då jag kommer hem. Sover ca 12 timmar per dygn just nu. Där är problemet

   Gilla

 5. Det har jag tänkt på och skrivit om i så många år att vården fokuserar alldeles för mycket på symtom istället för att hitta grundorsaken till symtomen och försöka åtgärda den. Tycker helt klart att man borde byta fokus, jobba mer mot friskvård istället för fokus knapra tabletter. Min högst ovetenskapliga teori kring pillerutskrivandet (som också gör mycket nytta såklart) är att läkemedelsföretagen har en viss makt. Människor får inte bli för friska för då tjänar de inga pengar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s