Allmänt

Rapport från träningen

Invägning

Igår var det dags att ställa sig på vågen igen. Visst visar den vikten, men det är fortfarande inte den siffran som är det viktigaste. Det viktigaste är hur kroppen förändras. Mycket prat om en sund viktnedgång, och återigen pratas det om 0.5 -1 kilo i veckan. Det är där jag ligger. Sist snittade jag på 0.75 och det är helt perfekt.

Vissa veckor gick jag ner mer, andra stod jag still. Hade nog någon viktuppgång däremellan också. Allt detta är helt normalt, och inget att reflektera allt för mycket över egentligen. Många får smått panik. Det är ”bara” 1 hekto ner trots att jag gjort allt jag ska. Så kan det vara. Det kan bero på flera olika saker, Druckit för lite vatten? Tränat precis innan, är du kvinna, spelar vart i menstruationscykeln du befinner dig. Sen kan det vara så att man hamnat på en platå. Det är där man har som lättast att ge upp. Hade en på tio veckor… Det var en utmaning.

Varför gör jag detta?

Där har vi den viktigaste frågan att ställa sig. Är det för att komma i en viss klädstorlek? Att få en viss siffra på vågen? Kan det vara för att förebygga sjukdomar? Bli starkare för att inte skada sig och orka med ett aktivt vardagsliv? Svaren på den frågan varierar nog lika mycket som det finns individer. Sen vill jag få er att tänka till. Siffran på vågen säger väldig lite om hur frisk man faktiskt är. Däremot kommer man ofta undan med dåliga värden för man är slank.

För oss som inte är så smala så skyller läkarna allt på siffran på vågen. Väldigt få som kan se över den biten trots att fakta är att allt inte beror på vikten. Sökte för något helt annat och i journalen stod det fetma. Behöver jag säga att dom fick höra det. Min vikt hade INGENTING med det jag sökte för. Ju mer jag pratar om det ju fler hör man råkar ut för samma sak. Rätt skrämmande tycker jag. Vi pratade just om det på pure change och min Pt kunde bara bekräfta jag redan sa…

Nu vill jag absolut inte försvara en kraftig övervikt, och visst beror det ofta på dåliga matvanor och för lite rörelse. Där måste man ändra på sig, men vet om många smala/magra som äter betydligt sämre än mig och lever på cigg och energidryck. Tror jag är betydligt friskare än dom.

Styrketräningen

Är så tacksam över att jag tog hjälp av proffs för detta. Visst kan du googla, men ofta får du fram det svaret du vill då. Nu får jag hjälp med ett program just för mig och mina styrkor och svagheter. Jag har ju trott att det är ryggen som är min svaga punkt och då jag fått hjälp med höften så är smärtan borta. Med rätt tekniker orkar jag mer, och kan öka vikterna och repsen. Mycket av träningen handlar om att fungera och vara stark i vardagen, inte bara att bli biffig.

Har ju tagit hjälp tidigare av en Pt och det gjorde underverk. Under det samtalet berättade jag varför och då var det att slippa mediciner. Svaret jag fick var att det var just sådana som mig som var så roliga att hjälpa. Att klara vardagen, att behålla sin hälsa. Fick ungefär samma svar från en av de som hjälper mig nu också. Att han blir jätteglad över att någon berättar att hen kan springa ett lopp, men kommer någon och säger att hen är smärtfri känns det så mycket bättre.

Gör det för er egen skull.

Kan rekommendera styrketräning för alla. För mig har det varit min räddning vid så många tillfällen. Minns fortfarande hur jobbigt det var första gången jag skulle in på gymmet. Har kört gruppträningspass i flera år innan, men aldrig ren styrka. Minns även hur negativa några av de som jobbade där kändes då jag kom. Som tur var så kom jag i kontakt med en så grymt bra PT, där han i första hand jobbade med min självkänsla. Att jag var grym, att jag hade precis lika stor rätt till gymmet som någon annan. Jag gjorde det för min hälsas skull. Att de allra flesta inte alls såg ner på oss andra utan tvärtom. Uppskattade att vi gjorde det.

Just styrkan hjälper mig i så många andra avseenden också. Att jobba med höfterna har gjort att jag klarar flera yogapositioner mycket lättare. Att jag klarar av att gå på ett helt annat sätt. Jag klarade till och med av att småjogga runt då vi ”sprang” vårruset. Det utan att jag löptränat. Till det, att bara kötta på gör även att huvudet fungerar, Att man tänker klarare, blir mer stresstålig. Jag kan inte komma på en ända negativ tanke just nu… Jo kanske då ens tränare står med piskan och man bara känner att man vill slänga något hårt i huvudet på hen och det finns gott om det på ett gym hihi. Däremot är det helt över tio minuter efter att man lämnat. Just där och då är hen bara bäst.

Kramar Madde

18 reaktioner till “Rapport från träningen”

 1. åh vad jag kan störa mig på att läkarna skriver in just ”överviktig” kvinna. Har senaste året både gått in i väggen och haft problem med en axel, alltså inget som kan relatera till vikt, men gissa vad som står i princip som första mening. Men borde träna för att kroppen skall orka bättre med små barn, stressar dock inte över att jag inte hinner just nu

  Gilla

 2. Åh, blir så irriterade på att läkarna skriver in övervikt, ofta i första meningen. Har senaste året sökt för både att jag gått in i väggen och pga axeln, inget som har med vikt att göra. Känns som ett slag i ansiktet när man kollar sina journaler sedan

  Gilla

 3. Jag blir så glad över att läsa detta inlägg. Jag tycker det är både jobbigt och tråkigt att folk tjatar om vikt om man väger för mycket eller lite. Det viktigaste är ju hur man mår. Och rörelse och träning är viktig. Inte för vikten utan att man mår så mycket bättre av att få röra på sig 🙂

  Gilla

 4. Ja träning är en viktig del. Jag borde verkligen ta tag i det, men naprapaten jag går hos, har sagt att jag bör vänta, då vissa muskler åkt åt sidan på något sätt.. Sitter fel osv… Väldigt bra inlägg måste jag säga!

  Ha en fin helg!!

  Gilla

 5. Det märker jag i WW-grupper om nån ”bara” gått ner 1-2 hekto och är så bittra över det. Dom vill gå ner minst 2kg i veckan , men jag tycker också det är bra att göra det sakta men säkert. Har vägdag imorgon och så länge det är minus är hag jättenöjd 🙂

  Gilla

 6. Jag tror på att det är viktigt att spalta ner varför man gör en sak. Har man sitt varför är det lättare att fortsätta även under de perioder då det går tungt. Så himla kul att du märker stor skillnad av styrketräningen redan. Bara fortsätta kämpa på.

  Gilla

 7. Du är verkligen på gång och det är roligt att du hittat något som passar dig så bra. Heja dig och tack för dina träningsreflektioner!
  Styrketräning är SÅ jobbigt men o, så bra. Jag har skippat den biten på grund av värken under många, många år. Men på senare år har jag börjat anpassa den efter min kropp och då går det bättre. Som du skriver i inlägget: man ska göra det för sin egen skull och då spelar det ingen roll om man lyfter ett halvt eller ett helt kilo. Styrketräningen har visat sig bli en bra grundplåt, så hur jobbig den en känns mår jag långsiktigt som bäst när jag tar mig igenom den med regelbundenhet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s