Allmänt

Hur bjuder ni till kalas?

En tankeställare

Godmorgon alla. Igår fick vi nog flera tankeställare, och det första skrev jag om igår redan. Ibland är det bra att det händer, men ibland blir det mer som en käftsmäll.

Igår eftermiddag fick jag ett mess av min yngsta dotter där det stod att hon kände sig som världens hemskaste och elakaste människa. Vad hade hänt kände jag direkt. Saken är den att mitt barnbarn fyller i helgen, och ska naturligtvis ha kalas. Som de flesta vet så kan man inte alltid bjuda precis alla. Mycket som styr där, men då det kom till förskola så sa dom alla femåringar. Det är ju ändå en naturlig uppdelning. Till det bjuder dom alla kompisar och kusiner utanför också. Det slutade på närmare 20 barn vilket kan vara rätt så mycket.

Igår kom dom på att det finns en till 5åring och hen var inte bjuden. Ett barn som inte varit med på de andra kalasen som varit osv. Antagligen är anledningen att hen har en funktionsvariation. Dom satt och pratade och min dotter säger att det är riktigt elakt att göra så, och barnbarnet bara höll med. Det är elakt att utesluta ett barn.

En sen inbjudan

Igår fick föräldrarna inbjudan, och det var så uppskattat. För min dotters familj handlade det absolut inte om att dom inte ville utan att dom inte tänkte på grund av omständigheterna. Barnet kanske inte förstår just där och då att hen aldrig blir bjuden, men föräldrarna ser. Har vänner med barn med funktionsnedsättningar som pratar om sorgen av att deras barn är utanför. Att inte bli medbjudna, och inte sedda. Samma historier har gått runt på facebook. Det gör så ont i mig att läsa.

Då jag jobbar inom detta så hoppas jag att jag har en stor kunskap. En del barn klarar det inte, men tror att de flesta föräldrar kan avgöra och underlätta för att barnet ska lyckas och att det blir en bra upplevelse. Går det absolut inte, kanske man kan bjuda hem barnet enskilt?

vi pratar om mobbning

och utanförskap. Men vad lär vi våra egna barn i sådana här situationer? Är det OK att utesluta någon? Har själv haft ett barn som sällan blev bjuden. Det handlade om 2-3 barn i klassen. De som inte var populära. Ska barnen i alla lägen få välja vilka som ska komma? Vi talar alltså om små barn… Hur ska vi lära våra barn om mobbning och att vara utanför då vi vuxna ”uppmuntrar” till sådant?

Just igår blev det så tydligt och visst har jag förståelse för att det kan finnas orsaker, men orsaken ska inte vara att någon inte ”tycker om” eller att barnet är lite udda.

Kramar Madde

2 reaktioner till “Hur bjuder ni till kalas?”

    1. Absolut.. så är det.. Nu var det alla 5 åringar 🙂 Tänker mer på att en eller två aldrig blir bjudna och det är absolut INTE OK… Barn med någon form av funktionsvariation blir ofta drabbade tyvärr.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s