Allmänt

Detta med KBT

Tänkte prata lite om KBT igen. Jag vet att jag varit negativ, men just nu vill jag inget hellre än att må bra och få tillbaka min energi. Jag har helt klart för mig varför, och har försökt själv utefter den kunskapen jag har att få till det. Tyvärr motarbetad av vården.

Dom skickar mig på KBT det ända som ”enligt forskning” hjälper. Är inne på mitt första steg nu.

Mitt grundproblem är att det hänt alldeles för mycket på för kort tid. Varenda gång jag tagit ett steg fram så har något nytt hänt och har fått börja om. Till slut rann det över. Och ja…. Jag har bett om hjälp, och nej jag har inte kunnat strunta i det för då hade inte pappa varit begraven ännu.

Målet är att kunna förändra det jag vill förändra. Japp, om jag dricker en kopp kaffe nu, hade mitt barnbarns pappa varit vid liv då? Hade pappas bouppteckning varit gjord då? Hade pappa varit begravd då? Nja tror inte det. Det är inte så enkelt.

Jag kanske ska be er läsare om tips.

Det enklaste. När pappa gick bort, det som faktiskt fick droppen att rinna över. Hur skulle jag agerat?

Var det fel av mig att sitta och vaka sista dygnen? Skulle jag lämnat honom ensam då? Var därifrån ca 45 minuter på tre dygn och det enbart för att köpa nya underkläder, och lite mat. Då satt min dotter vak.

Skulle jag struntat i att få till en begravning? Ingen av mina syskon förstod att det behövdes göras. Jag bad om hjälp med musik osv, men dom visste inte.

Skulle jag struntat i att fixa bouppteckningen? Det fanns inga pengar i dödsboet till en jurist, eller skulle jag bekostat det av egna pengar då mina syskon inte känner för att betala. Vad skulle jag gjort annorlunda?

Jag gjorde detta för att någon var tvungen att följa lagen.

Japp, jag undviker att göra saker då jag är så trött. Terapeuten påstår att man ska göra ändå, Det gör jag. Var på bokmässa. Grät av smärta då jag kom hem, och sen somnade jag och sov hela natten. Någon som har ett bra förslag på vad jag skulle gjort istället? Men då vänder dom det till att jag inte vill Anledningen är att jag inte orkar. Jag vill inget hellre,

Nu ska vi formulera målet. Jag vill få tillbaka min energi,

Deras förslag är byt jobb… ok.. Jag ska säga upp ett jobb som jag älskar för att göra något jag inte vill? Vart är logiken? All min energi går åt till att inte göra fel eller glömma något viktigt. Resten måste jag släppa. Undviker kollegorna, inte för att jag vill utan för jag inte orkar.

Gör saker som är kul… Absolut, Men när all energi går åt till att inte orsaka en olycka på vägen då man ska dit, eller då all energi går åt till att hänga med i samtalet så blir det inte roligt. Jag är totalt utmattad och har inte fått ut någonting av det. Det ger ingen energi alls.

Jag vet vad som är roligt, jag tvingar mig ut, men det är orken, inte viljan som spökar.

Nästa steg. Smarta mål, något jag alltid har med mig i mitt sätt att tänka. Ibland måste målen vara så små så man fixar det på en dag, ibland kan målen vara lite mer långsiktiga.

Däremot vet jag inte vad hen var ute efter just nu. Tog att jag måste duscha och gå till jobbet. Det är det ända specifika jag kunde komma på. Kommer säkert få klagomål på det valet, men jag har ingen aning. Kan någon av er komma med ett tips på ett smart mål?

Alla kanske inte vet vad smarta mål är? Ett riktigt bra verktyg för att komma framåt.

Specifikt, Mätbart Accepterat Realistiskt Tidsbestämt För att ett mål ska vara SMART ska alla delar vara uppfyllt. Då det kommer till A har jag lärt mig angeläget och tar vi ett SMARTa mål är det sista accepterat. Det finns ju variationer i allt.

Känns som om vården fokuserar på fel saker, KBT är t,ex en fast mall, och den kan man inte gå utanför. Orsaken är totalt oviktig. Lösningen är detsamma för allt.

Jag tror mer på att jobba med orsaken, och det är där man måste jobba på, Ska ta ett väldigt enkelt exempel.

Du har ett jobb där du borrar varje dag. Varje dag borrar du dig i fingret. Enl KBT ska du sätta på ett plåster och fortsätta borra. Enligt mig måste du se VARFÖR du borrade dig i fingret varje dag och ändra där. Klart att våra synsätt krockar.

Ja får se om jag får något svar i dag, och vad jag gör för fel nu.

Ja enligt läkaren så är fixeringen min feta kropp, inte VARFÖR mat och motion inte fungerar. Hade ju en lösning på det också, men näää den var fel.

Bittra kramar från surtanten Madde .

12 reaktioner till “Detta med KBT”

 1. Kbt funkar väl inte för alla? Det är ju ingen universallösning lixom.

  Jag kan inte använda SMART. En tidsbestämd aktivitet stressar mej, jag kan inte sätta en sluttid det måste gå ta den tid det tar.

  Gilla

 2. Alla människor är olika. Jag jobbar med KBT kurs i insomni just nu.
  Och ska även starta en kurs i 14v KBT för fibromyalgi och min ibs. Hoppas det ska hjälpa något. Mycket handlar ju om att ändra tanke sätt . Jag tror du haft för mycket precis som mig.
  Alla är vi i olika och samma lösning och svar funkar inte för alla. Kram

  Gilla

  1. men precis. Mycket av dom sakerna dom kommer med används i yogan, och det funkar vid lättare saker. Använder mig av det ofta. Det är ju då det inte funkar som jag kontaktar ett proffs. Allt ska vara i nuet, men om problemet ligger någon månad bort så ska man inte älta…

   Gilla

  1. Allt kostar ju galet mycket. Det handlar ju om tusenlappar varje gång. Samtidigt sätter sig vården på tvären då jag försöker hitta andra lösningar som sist med träningsprogrammet. Står säkert i journalerna att jag inte är intresserad av att bli hjälpt, fast jag försöker och gör exakt allt dom säger till mig.

   Gilla

 3. Förstår din frustration. Jag själv har inte gått varken KBT eller DBT. Känner igen det där att man ibland känner att orken tryter och man bara vill ha den tillbaka och att man vill må bra.

  Gilla

 4. Jag är inte då insatt i KBT men har förståss hört talas om det. Dock tror jag inte varje behandlingsform passar alla. Kanske medicinsk yoga fungerat ?
  I grund och botten måste man nog bena ur vad som orsakar det som inte fungerar. Vilket kräver ganska mycket av en själva.
  Såklart var det inte fel att vaka de sista dagarna om det kändes bra för dig. Man måste göra det som känns bäst för både samvete och hjärta.
  Begravning och boupptäckt är ju något som behövs göras. Jag vet min sambo ansökte om ekonomisk hjälp hos Malmö stad när hans pappa gick bort och det inte fanns någon större ekonomin
  Kram Kajsa
  https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

  Gilla

  1. Medicinsk,, sådär,
   däremot yin. Bägge är lugna former. Tvivlar på att soc går in och betalar en jurist i och för sig. Dom betalar en billig begravning och dom pengarna fanns.

   Gilla

 5. Härligt att du vill må bra ❤️. KPT hjälper inte alla. Synd att vården är så inrutad på att det är KPT som gäller om man inte mår bra psykiskt.

  Du gjorde det kändes bäst just då med din pappa & barnets sambo ❤️.
  Det är dåligt att dina syskon inte engagerar sig i sin pappa. Utan att du får ta hela lasten.

  Hur skulle det va att gå ner i tid på jobbet? Planera in vila. Göra ett energi test. Det har jag gjort. Allt kräver energi. För mig har jag 25% energiförbrukning & för att gå 50m för en vanlig person är för mig *4, alltså 200m.

  Idiot läkaren!! 😡 StyrkeKram❣️🤗🤗

  Gilla

  1. Jag har inte råd att gå ner i tid.. Vill aldrig mer sitta i en situation där jag inte kan betala räkningarna. Tycker att jag ska blir sjukskriven då jag faktiskt är sjuk just nu 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s