Hälsa

Mitt varför

Målbild

Kom ni ihåg att jag pratade om föreläsningen på boozt? Hur man når dit man vill? Så mycket stämde in på hur jag känner och även vad som hände den gången jag lyckades. Huret tror jag de flesta kan, men den svårare biten är nog varför. Många bantar för att bli smala t.ex. Är inte det lite luddigt egentligen. Man sätter upp en måvikt, men varför just den vikten?

Samtidigt kan för stora mål vara svåra att uppnå. Det kan ta så lång tid och många tröttnar under tiden. Försök hela tiden att ta små, små steg åt rätt håll. Små delmål för att hela tiden få känna ett lyckande. Här kommer SMARTa mål in. Den här veckan har jag satt ett väldigt lågt mål. Jag ska ta mig till hagabadet. Har inte varit där sen semester och jag brakade. Har inte orkat. Jag vill, men orken finns där inte.

Det är så orealistiskt att tro att jag ska köra värsta passet på gymmet tre dagar. Det är helt klart dömt att misslyckas. Jag har satt målet att jag ska komma dit en gång. För många är det extremt lite, även för mig. Däremot är mitt varför att jag ska mig över tröskeln och ta mig dit.

Uppfyller det alla kriterier för att vara ett SMART mål då? Är det specifikt, mätbart, angeläget, realistiskt och tidsbegränsat? Ja, har uppfyllt allt där.

Varför?

Ja det är ju trots allt den viktigaste av alla frågor. Mitt varför är måendet. Jag vill orka röra mig, knyta skorna, vara aktiv. Jag vill orka vara en rolig mormor åt mina älskade barnbarn,

Jag vill även få ner mitt blodtryck till en mer normal nivå. Att det skenar beror enbart på min livsstil. Så enkelt är det. Vill förhindra andra sjukdomar som kan komma av en dålig livsstil

Jag vill må bra psykiskt. Har testat allt som jag skrev om igår, men fysisk aktivitet är nog det bästa mot psykisk ohälsa. Synd att inte den traditionella vården tar det mer på allvar. Visst, du kan få ett FaR recept, men det ger kanske inte så mycket. Du kan gå till en fysioterapeut, men det är mer snällt. Tror dom är fantastiska vid skador mm. Likaså om du aldrig tränat.

Här står jag nu

Nuläget är alltid bra att utgå ifrån. Likaså att aldrig jämföra sig med någon annan. Vi alla är olika, har olika mål och olika förutsättningar. Vi har även olika bagage med oss. Ryggsäcken kan vara olika tung att bära.

Vet att vikten är så oviktig egentligen, men tar med den ändå. Just nu stod den på 103.2. Det är alldeles för mycket och blir lite less på folk som hela tiden ska försvara en kraftig övervikt. Det finns inga försvar för det. En övervikt är farlig att bära på. Däremot är det aldrig OK att håna någon för det, att särbehandla osv. Märker det så tydligt själv. då jag var normalviktig blir man behandlad på ett helt annat sätt. Skrämmande.

Blodtrycket. Har haft bra verkan på mina mediciner, men nu är det inte riktigt så. Det lättaste har varit att höja dosen, men jag är inte riktigt där. Det är den enklaste vägen, men vem har sagt att livet ska vara enkelt? Igår låg det på 146/101 vilket är på tok för högt. Det ska jag hålla mer koll på och viktigare än vikten egentligen.

Detta får bli dag 2/70

Kramar Madde

2 reaktioner till “Mitt varför”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s