Allmänt

Statyer i Göteborg

Jonas Alströmer

Igår då jag tog min promenad så hitta jag en staty jag inte sett innan. Man upptäcker så mycket då kameran är med eller vad säger ni? Då ni hör Alströmer vad tänker ni på? Potatisen är nog det första man kommer på och det är absolut inte fel. Däremot har han gjort så mycket mer.

Jonas föddes 1685 i Alingsås och dog 1761 i Stockholm. Han började jobba tidigt och fick ingen större skolgång. Föräldrarna var inte så rika. 1707 följde han med en vän till London för affärer och tre år senare tog han över dom. Under tiden i England lärda han sig mycket om industrin och då han återvände till Sverige för gott 1723 så drog han igång manufakturverk i sin forna hemstad Alingsås Nu är det en förenklad version,

Trots allt han gjorde för industrin på 1700 talet tänker man främst på potatisen som han såg till att odla i större skala.

Johanna i Brunsparken

Då fortsätter vi med statyer i Göteborg. Johanna i brunnsparken fick hänga med på denna. Egentligen heter den såningskvinnan och är Göteborgs näst äldsta staty och den äldsta kvinnliga.

Carl Krook testamenterade 10 000 kronor 1878 till en fontän i brunnsparken. Tyvärr räckte inte pengarna till det som var önskan så andra investerare gick in och hjälpte till. Bildhuggaren Per Hasselberg har gjort modellen och har vunnit pris för den.

Egentligen finns det inte så mycket historia om den och namnet Johanna i brunnsparken tvistar de lärde om fortfarande. En del tror det beror på modellen Johanna Ekstein och en del på att den restes på Johanna dagen 1883.

Oavsett så kan man inte missa den om man besöker just Brunnsparken i Göteborg.

Gustav II Adolf

Var Johanna den näst äldsta statyn så är detta den äldsta. Föreställande Gustav II Adolf där han pekar och enligt sägner ska ha sagt att här ska staden ligga. Tidigare var just detta torgen den stora handelsplatsen men i och med att statyen kom på plats 1854 så flyttades torghandeln till Kungstorget där den fortfarande finns kvar. Däremot har dom marknader här fortfarande ibland.

Fram till statyn kom på plats hette torget stortorget, men ändrade namn. Idag har vi flera Här på torget finns både stadshuset, rådhuset och börsen.

Ja det var lite av göteborgs historia och i morgon får jag väl visa lite mer lättsamma bilder igen,. En blandning av allt är väl alltid bäst.

Kramar Madde

8 reaktioner till “Statyer i Göteborg”

 1. Har inte reflekterat över statyn med Alströmer i Gbg.. var står den? Har ju bott i Alingsås så känner väl till honom. Och håller verkligen med om att motiven kommer fram på ett helt annat sätt om en har kameran runt halsen. Trevlig fredag!

  Gilla

 2. Man blir helt klart mer observant när man har kameran med sig. Jag tycker också om att fota statyer (och byggnader) i Göteborg. Finns väldigt mycket fint att titta på. Trevligt inlägg du gjort, med både bilder och presentationer av statyerna. Blir man inte lite extra upptäcktssugen soliga dagar som denna?

  Gilla

 3. Kul med en liten upptäcksfärd genom Göteborg med kameran. Jag tycker att det är fint med statyer men sällan har jag koll på historien bakom så tack för en liten historielektion 🙂

  Gilla

 4. Kul att läsa om dessa statyer. Jag som bara varit i Göteborg en gång tycker att det är roligt att läsa om statyer och vad personen gjort som statyn föreställer. Vi får se om man kommer ner till Göteborg någon gång till i livet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s