Allmänt

Berätta om en barnbok

Internationella barnboksdagen

Tycker det är så svårt att hålla reda på alla dagar, men idag är det visst internationella barnboksdagen och då tyckte Madeleine att det skulle bli dagen ämne att skriva om.

Vilken kommer ni ihåg?

Jag tänker direkt på Astrid Lindgrens böcker. Vilken sagoskatt man hittar där. Finns inte många som kan göra svåra ämnen så lättsamma som just hon.

Mina favoritfigurer är Pippi och Emil.

Pippi, den ensamma flickan vars mamma är en ängel, och pappan kung på en söderhavsö. Hon är stark, har egna pengar, och klarar sig själv. Till det, världens största hjärta, men passa inte in i mallen på hur man ska vara. Ett barn som försöker göra rätt, och ändå blir allt bara så fel.

Emil, även han är lite samma Stort hjärta, vill vara snäll, men så blir det bara massa hyss. Tur han hade Alfred som kunde ta sig an honom. Samtidigt säger det mycket hur man såg på barn på den tiden. Dom skulle vara tysta, lydiga och se söta ut. Tur det har ändrats sig, även om jag kan tycka att det ibland har slagit över åt andra hållet lite för mycket. För visst ska vi leda våra barn rätt?

Min favoritbok.

Helt klart Bröderna Lejonhjärta. Den berör ett så svårt ämne som döden. Vad händer sen? Kommer man till sagornas värld? Den berör syskonkärlek, hur man hanterar rädsla, men även det goda och det onda. Kan jag ha varit runt 6-7 år då jag ”läste” boken, och såg väl filmen lite senare. Är fortfarande så berörd den, och visst säger vi fortfarande Syns i Nangijala.

Så otroligt fantastisk, och ska köpa hem den för att kunna läsa för mina barnbarn. Dom är i den åldern snart så dom kan förstå. Lite läskig, men ändå så full med värme.

Ja på tal om kärlek, det är ju det morgondagens ämne kommer handla om.

Kramar Madde

4 reaktioner till “Berätta om en barnbok”

  1. Kommer absolut inte ihåg någon bok ifrån min egen barndom, har läst mycket för mina egna barn Astrid Lindgren gick alltid hem, och alla Walt Disney, de var med i deras bokklubb

    Gilla

  2. Jag gillade verkligen Alfons Åberg, hade mycket högläsning av de böckerna för barnen. Själv läste jag KullaGulla och Fem-böckerna när jag kunde läsa själv. Minns inte vad som lästes högt för mig innan jag själv kunde läsa. Elsa Beskow kan jag misstänka 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s