Allmänt

Är så impad

Godmorgon

Ja nu är ordningen återställd och jag skriver på morgonen precis som det ska vara. Tänkte skriva lite om gårdagen som blev lite turbulent.

Hur som helst, startade dagen genom att köra på Hagabadet, Blev både styrka och kondition igår. Fortsätter att öka på trappmaskinen, och känns som om hjärtat håller på att hoppa ur kroppen på mig Min kondition är under all kritik och den blev ju inte bättre efter coviden. Om det beror på att jag fick covid eller om det beror på att jag precis som de flesta andra rörde på mig mindre vet jag inte, och tänker inte spekulera i mer heller

Åkte hem för att lämna väskan för att sen ta mig ner till centrum en sväng med min man. Stod och väntade på vagnen då vi ser några hjälpa en äldre man som verkar ha tappat medvetandet. Dom har kontakt med 112 och tänker att det finns dom som är nära så vi behöver inte gå fram. Sen ser jag att en börjar med HLR och i det läget går jag fram och frågar. Detta då jag vet hur tungt det är och att det behövs minst två om man ska orka om möjligheten finns.

HLR

Killen verkar tacksam då jag frågar, och fattar inte vart min självförtroende kom ifrån. Brukar vara så osäker i sådana här situationer. Jag, precis som merparten av oss svenskar har gått på någon HLR utbildning för hundra år sen typ. Då jag inte behöver kunskapen i jobbet så är det inte prio ett hos oss, men gick nog på en för ca 8 år sen.

Som ni vet så berättade jag att vi fick en för ett par veckor sen på Gården, och det var nog den kunskapen som gjorde att då mitt självförtroende kom fram. Ett par kompressioner och mannen hostade till och vaknade till Märkte att adrenalinet ökade, men så glad att han vaknade till.

Är verkligen så tacksam för att jag fått möjligheten till den utbildningen så nyss, för även om man i bakhuvudet kan så behövs det repeteras.

SMS-livräddare

Har ni hört talas om det? Känner man att man har den kunskapen, så kan man anmäla sig till just detta. Det är en APP och vid hjärtstopp larmar SOS ut. Man får ett larm i telefonen och GPsen visar vart. Den markerar även ut vart närmsta hjärtstartare finns. Har hört talas om det tidigare, men inte tänkt så mycket på det. Just dessa kan vara närmare och komma dit före ambulansen. Då vi pratar hjärtstopp är varje sekund viktig. Igår såg jag att det fungerade. 4 stycken kom springande från olika håll, men då hade han vaknat till liv redan.

Ambulansen kom

Medans vi väntade på ambulansen kom även två civilpoliser fram. Visade brickan lite diskret, men då dom såg att vi hade läget under kontroll så lämnade dom igen Efter vad vi kände som en evighet vilket det inte var så kom en ambulans och en som min dotter sa var en IVA bil och då dom tog över så lämnade vi och åkte

Vad har ni för kunskap?

Även om jag är undersköterska så inser jag att mina kunskaper är allt för dåliga. På 30 år så har jag kanske fått två utbildningar i HLR via jobbet. Har även den kunskapen i min utbildning. Nu talar vi om 25 år tillbaka. Har gått på en ännu tidigare och nu den sista för någon vecka sen. Det var tack vare den jag vågade göra det. Egentligen är det riktigt dåligt.

Vi har lekt 112 en del med barnbarnet för att hon ska ha sett hur man ska göra ifall något händer. Ett litet barn kan ju inte göra så mycket, men har man lite kunskap så kanske just det lilla gör att man räddar livet på någon. Inser att jag ska leka mer sådant med alla barnen. Plötsligt händer det som man säger.

Kramar Madde

9 reaktioner till “Är så impad”

 1. Oh vad fint av dig och er och så läskigt egentligen, men kan tro att man får självförtroende ändå och vågar när man ändå har erfarenhet av det. Jag har gått några kurser med HLR och käner jag kan en del, men såklart blir det ju annat då man hamnar i det irl

  Gilla

 2. Gött med ett träningspass 💪. Man tror man ska dö när hjärtat slår hårt. Men gör man inte. Utan då kan man istället ge minst 20% mer 😊.
  Å vilken hjälteinsats du gjorde. Rädda livet på en människa. Bra jobbat! 👏🏻😀.
  All kunskap är bra. Spelar ingen roll hur litet det är.
  Ja, du får leka mer sånt med dina barn.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

  Gilla

  1. Vi var många som gjorde det 🙂 🙂 Sen är jag impad över att SMS livräddarna fungerar. Det var häftigt att se, och genast blev jag tryggare.

   Gilla

 3. HLR är så sjukt viktigt och själv har jag aldrig råkat ut för något där man behöver använda sig utav detta, jag vet inte heller hur jag kommer att reagera OM det skulle ske. Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s